Optimaal lichtgebruik in fotografie

In: Fotografie

Voor het maken van foto’s zijn er veel opties die je op je camera in kan stellen. Ook zijn er verschillende omgevingsfactoren waar je rekening mee moet houden. Een van de factoren die een groot verschil kan maken is het lichtgebruik.

De juiste belichting kan een foto een mooi effect geven maar kan er ook voor zorgen dat de foto er niet zo mooi uit komt te zien als je had gewild. Het is dus belangrijk om te weten hoe je de camera goed moet instellen en hoe je het buitenlicht goed kunt gebruiken. Bij het instellen van de camera is het belangrijk om te weten welke functies wat precies doen. De drie belangrijkste functies op de camera zijn de ISO waarde, sluitertijd en diafragma.

ISO waarde, sluitertijd en diafragma

ISO wordt ook wel filmgevoeligheid genoemd. Bij weinig licht kun je een hogere ISO waarde gebruiken. Het nadeel van een hogere ISO waarde is dat (als de foto word ingezoomd) deze vaak korrelig kan zijn. Zodra er voldoende licht is, is het dus ook verstandig om de ISO lager te zetten zodat de foto scherper blijft.

De sluitertijd van de camera is hoe snel de sluiter dicht gaat en je dus een foto maakt. Een korte sluitertijd zorgt ervoor dat je beelden kan bevriezen. Zo kun je met een korte sluitertijd een snel moment vast leggen, bijvoorbeeld 1/8000 van een seconde Een lange sluitertijd kan er voor zorgen dat je beweging vastlegt in je foto’s. Echter heeft de lengte van de sluitertijd ook weer invloed op hoeveel licht er binnenkomt. Als er een korte sluitertijd word gebruikt is er dus ook een kortere tijd om het licht op te nemen. Bij een lange sluitertijd kan de camera meer licht pakken.

Als laatste is het belangrijk om ook de diafragma goed in te stellen. De diafragma instelling bepaald de opening van de lens. Een klein getal betekent een grotere lensopening en een groot getal is een kleine lensopening. Dit heeft invloed op de licht doorlaat maar ook op waar de foto scherp is. Een klein diafragma (en dus een grote lensopening) zorgt ervoor dat er een klein diepte veld is. Hierdoor is of de voorgrond of de achtergrond scherp. Het effect op de belichting is dat een grote lensopening meer licht kan vangen. Een grotere diafragma zorgt ervoor dat zowel de voorgrond als de achtergrond scherp is, maar dat de camera wel minder licht vangt.

De kunst van belichting

De kunst is dus al deze factoren goed af te stellen zodat de foto juist belicht is en ook goed scherp is. Als de hele foto goed belicht moet zijn en ook scherp in zowel voorgrond als achtergrond is het dus belangrijk dat er een groot diafragma wordt ingesteld. De belichting moet dan geholpen worden met een langere sluitertijd of een hogere ISO waarde. Het is belangrijk om deze factoren goed onder de knie te krijgen om de beste foto’s te maken. Het blijft altijd een uitdaging om de beste foto te maken, maar hier komt natuurlijk nog veel meer bij kijken dan alleen de juiste camera instellingen. Wij helpen je hier graag bij.

Loes Houweling

Creativiteit, marketing en consumentengedrag zijn voor mij interessante vakgebieden. Door deze te combineren help ik klanten verder in het creëren van marketingprojecten